Rekonstruujeme úpravnu vody Machnín na Liberecku

Ve čtvrtek 22. června proběhlo slavnostní zahájení rekonstrukce úpravny vod Machnín na Liberecku. Kolegové ze společnosti SMP Vodohospodářské stavby ale práce zahájili již 1. června.

Stavební práce zahrnují kompletní rekonstrukci technologické linky úpravny vody i sousední areál s prameništěm podzemní vody. Nachází se zde soustava podzemních vrtů a podpovrchových jímacích zářezů, ze kterých je odebírána surová voda. Dotknou se ale i dalších stávajících objektů v areálu, jako jsou kalové nádrže, septik nebo garáž.

Nadzemní části hlavní budovy musejí kolegové kvůli havarijnímu stavu zbourat a nahradit je novými konstrukcemi. Demolici se nevyhne ani trafostanice, na jejíž místo přijde trafostanice stožárová. Nakonec bude provedena rekonstrukce veškerých inženýrských sítí a kolegové připraví nové sítě pro zabezpečovací systém a napájení vnějších objektů, areál opatří novým plotem a upraví plochy pro vnitroareálovou dopravu.

Navržena je také výstavba čerpací jímky surové vody ze zdroje „gravitace“ o objemu 10 m3, dvoukomorové akumulace upravené vody o objemu 260 m3 a nádrží kalového hospodářství o objemu 84 m3. Konec prací je naplánovaný na červen 2025.

ÚV Machnín na okraji Liberce je důležitým zdrojem pitné vody pro zásobování Kryštofova údolí a měst Chrastava, Hrádek nad Nisou a Bílý Kostel nad Nisou.

Základní informace:
Název: LI032569 Liberec, ÚV Machnín – rekonstrukce
Investor: Severočeská vodárenská společnost
Zhotovitel: Společnost ÚV Machnín (VHS + SMP + HST)
Doba realizace: 06/2023 – 06/2025