Protipovodňová ochrana pražského Karlína dokončena

Na začátku listopadu slavnostně skončil projekt Vybudování protipovodňových opatření na stokové síti v oblasti Karlína – ČS a RN. Jedná se o druhou etapu již probíhajícího souboru opatření na stokové síti v oblasti Prahy 8, Karlína v ul. Šaldova a v prodloužení ul. Šaldova až k pravému břehu Vltavy.

Účelem stavby je protipovodňová ochrana stokové sítě před zaplavením z recipientu a za běžného provozu pak zlepšení jakosti vody v recipientu a snížení objemu přepadlých vod za srážkových událostí v povodí kmenové stoky B nad Karlínskou shybkou. Soubor opatření vylepší i stávající zhoršené odtokové podmínky na stokové síti v oblasti Karlína.

Součástí projektu byla výstavba společného objektu čerpací stanice a objektu podzemní retenční nádrže s budoucím objemem 6 000 m3.

Další částí projektu byla také dostavba výusti z OK 6B o jmenovitém průměru 3200 v délce 85 m, z toho 22m ražba v areálu blízké betonárny včetně sdruženého výustního a jímacího objektu oplachové vody. Ražený úsek byl proveden tzv. novou rakouskou tunelovací metodou, kdy se nadloží ražené části stabilizuje tryskovou injektáží v celé délce ražby. V souběhu s výustním potrubím se stavěl gravitační přítok oplachové vody o délce 70 m. Dále došlo částečně k vystrojení technologického centra nad hradidlovou komorou (přeložka VN, trafostanice, rozvaděč) a zaslepení stávajícího odlehčení a výustního objektu.

V závěru projektu bylo provedeno vybudování nové obslužné komunikace včetně konečných terénních úprav v okolí čerpací stanice a retenční nádrže. Realizace vlastní nádrže a čerpací stanice probíhala od března 2021 do června 2022. Stavební práce skončily již na jaře 2023, v létě proběhla kolaudace a dokončen byl také zkušební provoz.

Základní informace:

Název stavby: Vybudování protipovodňových opatření na stokové síti v oblasti Karlína – ČS a RN
Objednatel: PVS
Zhotovitel: SMP Vodohospodářské stavby a Čermák a Hrachovec
Vedoucí projektu: Josef Bezděk
Stavbyvedoucí: Aleš Suchomel
Doba výstavby: 11/2020 – 03/2022